kennelgoldflames.blogg.se

Här kan du läsa om: - det som händer på vår kennel - få träningstips och ideér - Chesapeake bay reteriever - Engelsk Springer Spaniel - Vår uppfödning, planer och tankar

Då laddar vi om

(null)

Gårdagen var bokföring och sen är den dagen ond. Så idag försöker vi måla klart, vilket jag garanterat inte kommer lyckas med 🤣😝🤪 Är det inte underbart att man trots år av erfarenhet ännu inte insett sina begränsningar? Eller ingår det i mina diagnoser? Är det en del av att ha fibro och kronisk värk, eller är det tvärt om - är det hoppet om att idag går det som håller negativitet och depressioner på avstånd? Strunt samma! Nu kör vi igen... (Otroligt lätt att skriva när man ännu inte kommit från från frukostbordet).

Dagens hundtema då? Samma som jag råder mina barn till och alla andra som ska lära in något.
När du börjar och allt bara blir fel - bryt! 
  • Släpp det där. 
  • Andas...
  • Tänk på en skön dag. 
  • Njut av att sitta i naturen en stund (du får naturligtvis oftast göra detta i tanken) även om du inte kan gå ett enda steg! (Det kräver naturligtvis träning i sig.)
  • Och antingen vänder du på boken eller vänder på problemet!
(null)

Att vända på boken, det är ju lätt att förstå hur man gör. Men hur vänder man på problemet? Det vanligaste problemet jag får frågor om är apportering. Min hund vill inte ta eller min hund vill inte lämna av eller min hund släpper någon meter framför mig.
För mig har ofta alla dessa tre dilemman samma orsak:
  1. Du lägger ett värde i det hunden bär/hämtar/ska lämna av
  2. Hunden ser inte samma värde som du
  3. Du tycker du är tydlig
  4. Din hund missförstår ditt budskap
Vad menar jag då med detta? Hur kan de här tre sakerna hänga ihop?

Jo de flesta av oss har börjat (vår apportering, uppletande, spår eller vilken nu situation vi nu har problem i) genom att lära in ett mönster och sen lägga på ett kommando. Till exempel kan det vara: hunden sitter, du kastar ett föremål, hunden tar ögonkontakt, du skickar hunden med ett kommando, hunden hämtar, hunden lämnar av.
Dilemmat är bara att för de flesta hundar betyder ditt ord - spring! Sen har den lärt sig att platsen, ditt beteende och din attityd varierar och tolkat detta och satt ihop det till ett beteende som ofta ger beröm.
(null)


Så om nu ditt ord betyder spring, då kan det vara klokt att öva in skillnaden på:
  1. Spring - stå still (att det har egna ord)
  2. Sitt - stå (den första delen i momentet jag beskriver ovan)
  3. Stadga - knall i kasta delen (vad får man inte springa efter och vad är tillåtet)
  4. Ögonkontakt - titta bort (kommandon för båda!!!) För jag har faktiskt haft hund som trodde att för att få beröm för ögonkontakt var hon tvungen att titta bort först - det var inte alls min avsikt 🤪
  5. Ut - att springa rakt fram mot ett mål (lämpligen mat för de flesta misslyckas sällan med detta)
  6. In - det övar vi oftare på som inkallning men kan naturligtvis övas som en naturlig följd av ut.
  7. Gripande - släppande (nästan alla jag träffar har ett kommando för släpp, men för att förstå skillnaden måste man även kunna gripa)
  8. Bära- att göra olika moment medan hunden bär (som ligg, hopp, fotgående, snurra, rulla osv).
  9. Sen till det som är viktigast av allt - TA och GE! Att gripa och släppa är långt ifrån att ta och ge. Att släppa är att sluta hålla, men att GE är något annat. När man ger gör man ett aktivt val och väljer att lämna ifrån sig även något man vill ha. 
Och där har vi det gemensamma i: Min hund vill inte ta eller min hund vill inte lämna av eller min hund släpper någon meter framför mig. Hunden vill inte TA eller GE! Varför den inte vill det varierar. Ofta vill den behålla själv, eller så vill du så gärna ha och den tycker att det är jobbigt när du vill så mycket eller så vill den inte heller ha...
Men om du börjar om med denna bit. Om du har problem med att din hund inte vill GE, så öva den i att TA.
  1.  Öva i tex badrummet med hunden sittande framför dig och med ett föremål som inte är värdefullt för dig eller hunden. Jag håller en ihopknuten strumpa, penna, tom toarulle, roller eller liknande i ena kanten min vänstra hand, en smaskig godis med höger hand på min vänstra handled & lockar hunden att gripa efter godiset (men den kommer oavsiktligen få "saken" i munnen när den försöker ta godbiten. Jag fortsätter hålla i medan hunden griper (till en början belönar jag bara den öppnar munnen). På så sätt kan jag säga loss/tack etc och när hunden släpper belöna med godbiten. 
  2. Och sen med ett föremål hunden inte vill ha. Detta är lite trixigare och tar tid.
  3. Och sen med det hunden tycker är värdefullt.
  4. Och slutligen med något ännu mer värdefullt! Läs hamburgare, köttbullar eller något hunden bara älskar att behålla!
Om du har problem med att din hund inte vill TA, så öva den i att Ge!
  1.  Öva i tex badrummet med hunden sittande framför dig och med ett föremål som är värdefullt som en hel korv, hamburgare eller något hmhunden bara älskar att ta! Jag håller föremålet som hunden älskar i ena kanten min vänstra hand, en smaskig godis med höger hand på min vänstra handled & lockar hunden att gripa efter godiset (men den kommer oavsiktligen få "saken" i munnen när den försöker ta godbiten. Jag fortsätter hålla i medan hunden griper (till en början belönar jag bara den öppnar munnen). På så sätt kan jag säga loss/tack etc och när hunden släpper belöna med godbiten. 
  2. Och sen med ett föremål en ihopknuten strumpa, penna, tom toarulle, roller eller liknande som är neutralt för både hunden och mig. 
  3. Och sen med det hunden tycker är lite jobbigt att ta.
  4. Och slutligen med något som är riktigt riktigt tufft att ta för hunden!
Om du har problem med att din hund vill SLÄPPA på avstånd från dig så övar du på att TA nära. För att kunna öva på att ta på olika avstånd nära dig. Bakom, på sidan, på ditt huvud, ur din bakficka!
  1.  Öva i tex badrummet med hunden sittande framför dig och med ett föremål som inte är värdefullt för dig eller hunden. Jag håller en ihopknuten strumpa, penna, tom toarulle, roller eller liknande i ena kanten min vänstra hand, en smaskig godis med höger hand på min vänstra handled & lockar hunden att gripa efter godiset (men den kommer oavsiktligen få "saken" i munnen när den försöker ta godbiten. Jag fortsätter hålla i medan hunden griper (till en början belönar jag bara den öppnar munnen). På så sätt kan jag säga loss/tack etc och när hunden släpper belöna med godbiten. 
  2. Öva var hunden griper - Bakom, på sidan, på ditt huvud, ur din bakficka!
  3. Och sen med ett föremål hunden inte vill ha. Detta är lite trixigare och tar tid.
  4. Och sen med det hunden tycker är värdefullt.
  5. Och slutligen med något ännu mer värdefullt som en stekt hamburgare, grillad hel korv etc.
Först när man vet vad man ska göra, vet skillnaden på att GE / TA och vet att det lönar sig. När man övat med svårare saker än det du vanligen ber den GE / TA så blir det vanliga lätt.
Så våga vända på problemet, öva på motsatsen till det hunden tycker är svårt - för att tydliggöra det du ber om ❤️

Taggar: apportering, apporteringsproblem, gripande, hundträning, idéer, loss, lösningar, problemlösning;