kennelgoldflames.blogg.se

Här kan du läsa om: - det som händer på vår kennel - få träningstips och ideér - Chesapeake bay reteriever - Engelsk Springer Spaniel - Vår uppfödning, planer och tankar

Ut!!

Ut till utstrött godis

För att vara säkra på att kommandot UT betyder spring rakt fram tills jag säger något annat, måste vi öva på att 
sitta
1. Sitta
2. Starta
3. springa 
4. springa rakt
5. springa längre
6. springa ännu längre 
7. starta på olika platser
Först när hunden är trygg i alla de delarna kan vi förbättra eller korrigera någon av de detaljerna utan att påverka apporteringen som sådan. Lättast övas UT till godis som du strött ut på ett litet område. Först till en plats den ser dig strö godis på, sen till samma plats men utan att den sett dig strö ut godiset och senare till en plats den inte vet om.
(null)

Gör en process på ca 6 dagar där du övar de olika delarna, här kommer ett förslag på upplägg:
1) Första dagen går du med hunden till en punkt i slutet på en Stig eller längs ett staket, längs ett dike, längs med en ladugårdsvägg eller likande. Där lägger du en "hög" med godis/mat. Vänd om och gå 5-7 meter. Sätt hunden ner, casta och sänd till godiset. Peppa med UT-kommandon på vägen fram, så att UT blir ett ord som betyder fortsätt rakt framåt. Gör om 2-3 gånger, men läng avståndet 2,5-4 meter var gång.
2) Andra dagen, samma plats, men nu behöver hunden inte följa med ut och lägga godiset, utan den kan sitta kvar och vänta medan du lägger ut det. Samma avstånd som igår.
3) Tredje dagen, nu lägger du ut godiset innan du tar med hunden och sänder bara en enda gång. Gör inte sträckan för lång, hellre högt tempo och kort än att den tvekar.
4) Fjärde dagen, gör du både övningen från dag 3 och på en ny plats men samma övning som dag 2. 
5) Femte dagen på båda platserna, som dag 3 och en ny plats som dag 1.
6) Sjätte dagen, nu har du tre platser där du kan öka avstånden med undan för undan vid behov.
Beroende på hur trygg hunden känns och hur långt du kan sända hunden utan att den tvekar, har du nu skapat tre platser där du kan gå tillbaka och öva UT, jobba på fart, förhoppning och korrigera hastighet i start, uthålligheten i vänta på start, jobba på hur rak linjen. 
(null)

Här kan du även peta och pilla på din casting, på vilka signaler som ska betyda vad och berömma fart ut och in – utan att det påverkar själva apporten. Du kan tex belöna hundens fart i första, andra, tredje eller i vilket steg som helst, precis innan den når målet, när den vänder åter fort och så vidare – även om själva apporteringen krånglar för tillfället, så kan du öva det här. Du kan korrigera utan att hunden bär, släpper, lägger ner eller vägrar lämna av!
Taggar: apportering, back, fart ut, rak linje, ut, ut kommandot;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: