kennelgoldflames.blogg.se

Här kan du läsa om: - det som händer på vår kennel - få träningstips och ideér - Chesapeake bay reteriever - Engelsk Springer Spaniel - Vår uppfödning, planer och tankar

Göra fel för att göra rätt

När jag kom tillbaka till hundvärlden efter 10 års frånvaro kom jag till stående fågelhundsvärlden. Jag såg verkligen framemot att lära om, att lära nytt och att få ny input. Efter spaniel från 1988 till 2006 och våra  två sista hundar som var labradorer, så hade det sista med ny typ av träning gett mersmak. Att få testa om gamla ideer fortfarande höll och fylla hjärnan med nya tankar var väldigt frestande.

Men i mångt och mycket var det som att resa 20 år bakåt i tiden. För hos många levde tanken om "Att man måste göra fel för att kunna göra rätt" kvar som en sorts ledande tråd. Tänk dig att det vore en sanning. På riktigt!
  • Du måste köra för fort för att lära dig köra sakta.
  • Du måste stjäla för att kunna låta bli att ta.
  • Du måste slå för att kunna låta bli att slå...
Nu menar jag inte att det varken övningskördes i bil med hund eller att någon slog eller övade sin hund i att slå. Utan att det uppstått en tankevurpa. 
För ja jag håller innerligen med om att man måste förstå både A och C för att förstå B.
  • För att förstå ordet SITT
  • Måste man även öva Ligg och 
  • STÅ. Först då betyder SITT något annat änn stanna där du är tills jag går eller vänder ryggen till.
Att sen SITT även kan betyda stanna kvar, vänta där eller en del av ett fotgående - det lär sig hunden så småningom om beroende på samband och ditt beteende.

Att ordet för att ordet APPORT ska betyda ta upp det föremål jag ber dig om måste den kunna:
  • Sitt still och titta så du får veta vilket föremål jag vill ha
  • UT spring till föremålet
  • SÖK jag vet inte riktigt om det ligger kvar
  • GRIP (det är det jag använder ordet APPORT till)
  • IN spring till mig med det
  • LÄMNA AV ge det till mig när jag kan ta emot
  • HÅLL FAST det brukar komma med att hunden är säker på var den ska lämna av men att HYLLAN för avlämning inte är ledig än. Mina hundar får ofta lära sig två avlämningar. Rakt fram, du ser hyllan och den är tom. Jag visar avlämnings handen långt innan hunden kommit ända fram. Eller de ser ingen hand, vänd upp och sätt dig bredvid. Jag lär in det genom att öva med olika typ av föremål. Och ju äldre de blir desto mer spontant klarar de att avgöra vilket som är användbart för tillfället.
Men nej en hund måste inte spotta ut apporten så att jag kan lära den TT det är fel. Nej en hund måste inte "vara olydig" för att lära sig lyda. Lika lite som du behöver få en utskällning av chefen för att göra ett bättre jobb.
Både du och hunden behöver troligen bättre underlag, mer kunskap och tydligare arbetsbeskrivning för att göra ett bättre jobb. Men skäll, korrigering och rättelse är inget måste. Det går utmärkt och mycket snabbare framåt om du får stöd och hjälp av chefen om hur du borde göra istället. Och med hundar som alltid gör rätt går det väldigt snabbt att lära nytt.

Men om det nu blir galet, om nu hunden gör fel. Just då och där gäller det svåraste som finns (jag övar dagligen) på att bryta, blunda, andas, glöm att du såg vad somhände. Analysera, dissikera och bryt ber beteendet i beståndsdelar och bygg upp och gör hunden säkrare i momentet.

Hur gör man få det när hunden plockar fjädrar dag det ryker om fågeln?! Jo det finns flera metoder. Först behöver vi fundera på varför hunden klär av fågeln eller kaninen.
(null)

  • Ser den apporten som ett byte?
  • Törs den inte ta upp den? 
  • Är den osäker på om det är rätt föremål? 
  • Skulle den vilja behålla det? 
  • Saknar den teknik för att gripa?
  • Är hela situationen obehaglig?
  • Ändrar du ditt beteende?
Oftast hör jag, så här gör den aldrig hemma. Efter provet gjorde vi en kastapport och då var allt klockrent.
  • Om det är så att hunden bara gör det på prov och aldrig annars - då har det med all sannolikhet med ditt beteende att göra. Filma! Titta vad gör du på prov som du inte gör annars? Kan du öva på att känna som om det vore ett prov? Kan du öva på att ta med dig, "det här är en vanlig apport" till provet/jakten?
  • Ute i fält, på en riktig jakt luktar viltet bara vilt. Inte människa, inte papper, inte väska, låda, frys etcetera. Det måste övas på för att kännas tryggt.
  • Vid en kastapport på prov för stående fågelhund är det ofta begagnat vilt (för spaniel och retriever är det generellt sett nytt) och hanterat vilt. Men det är hanterat av någon annan än dig eller de som hunden känner. Bara det är en övning i sig.
  • När du tränar hemma är det ofta du som kastar och hunden lär sig snabbt din normala räckvidd. Öva på att variera räckvidden. Sätt hunden, kasta, backa med hunden och sänd. Eller kasta medan ni går, gå vidare och sönd hunden tillbaka. Sätt hunden kasta. Förflytta er och sänd. Öva minne, markering och avstånd.
  • Känns hunden låg och tycker situationen är obehaglig? Nej det är sällan skotträdsla. Det är oftare ett "jag vet inte riktigt vad som förväntas, du är nervös, det brukar du inte vara, jag vill gå hem nu" beteende. Öva bit för bit. Blrja gärna med slutet. Hur skulle du berömma hunden om den lyckades med allt? Gör ett sådant beröm och en sådan belöning. Gör om den. Gör den med inlevelse och all den glädje du skulle känna. Nu lägger vi till en inkallning på kort avstånd till den belöningen. Repetera. Öka avståndet så du får fart in. Så lägger du på avlämning. Sätt hunden framför dig, låt sen gripa något den gillar att lämna av. Öva på avlämning och jubel, belöning och glädjen. Sätt ihop inkallning, avlämning och jubel. Lägg till gripandet. Sätt hunden i riktning mot dig, lägg apporten framför. Be de gripa, kalla in, lämna av och belöna med jubel. Så övar du på att sända den ut. Lägg föremålet nära hunden. Sänd, grip, in (du har backat bort medan hunden jobbar) lämna av och jubel. Öka avståndet. Lägg på skott efter hela jobbet medan jublet pågår. Lägg på skott före och efter. Skott ska förknippas med jubel och bravader! Byt föremål till något för hunden svårare och börja om. Öka till något ännu svårare. Öka till något som är svårare än det som förekommer på provet. 
  • Saknar hunden teknik för att gripa? Öva rent gripande! Dels att du håller apporten med två händer så att den bara kan ta på mitten. Tejpa ihop viltet så att vingarna eller halsen inte är ett alternativ. Öva på svårare föremål som skedar, flaskor, muggar och glas. På stekt hamburgare och tändstickor. Gör provet och jakten till det lätta och träningen till det mer komplicerade.
  • Om hunden verkar osäker på om det är rätt föremål. Öva på olika föremål. Öva på ett i taget. När hunden känns 100% trygg börjar du öva på dubbla apporter i motsatta riktningar. Strunta i om det blir fel apport. Bara beröm att den kom in. Öva. Öva öva tills den tar dem i rätt ordning, dvs den ordning du sände. Nu kan du öka svårigheten. Flytta dem något närmare varandra. Sluta kasta, gå ut med apporten. Lägg dem på linje efter varandra men med stort avstånd. Gå ut med en och kasta en. Nu kan kasta båda igen och sända. Är hunden trygg här, öka till tre apporter. Nu borde den känna sig trygg med vilken apport det är den ska ta.
  • Är det att duva luddar som är problemet? Öva på att apportera en dummy med dubbelhäftande tejp rullar i torra löv (spontant vad jag kom på här och nu). 
  • Är det att det är blod som frestar på viltet? Öva med rå fläskkotlett! 
  • Är det att hunden ser apporten som mat? Öva på korv! 
  • Är det att hunden är rädd för viltet? Umgås mer med vilt! Låt det bli en del av vardagen. Lägg anden/kråkan/gåsen över matskålen och låt hunden jobba för sin mat. Servera mat i viltet under vingarna
Det finns säkert bättre lösningar än mina och miljoner ideer om hur man kan göra. Och ju fler man har i ryggsäcken - ju mindre ledsen, arg och besviken behöver man bli när det går galet 🧡🧡🧡
Taggar: apportering, apporteringstest, apporteringsträning, fältprov, fågelhund, gundog, göra fel, jaktprov, kastapport, korrigering, stående fågelhund;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: